Det onda

Det finns inget som berör mig så mycket som när barn blir svårt sjuka. 
Det är mer regel än undantag att jag gråter över detta.
Programmet "Sofias änglar" har under säsongen fått mig till tårar många gånger, och en av de jobbigaste gångerna var i måndags när de besökte en familj med två tvillingtjejer, varav den ena drabbats av leukumi. Det i sig var jobbigt, men dessvärre slutar inte olyckan där utan i slutet får man reda på att hon insjuknat och somnat in en tid efteråt :-/ .. Cancer alltså, utan att någon i min närhet drabbats så är jag så arg på den sjukdomen. Jag har hört talas om så många som fallit offer för cancerns framfart, och allt för många barn i synnerhet. Extra hjärtslitande att tvillingar ska behövas säras åt, även om de är som vilka syskon som helst så känns det liksom som att tvillingar hör ihop, det ska vara två av dem - hur ska den andra känna sig hel?! Andra jobbiga och tragiska scenarion är ju barn som förlorar sina föräldrar, inte bara till cancer-monstret utan andra sjukdomar eller olyckor. Alla dödsfall är ju förstås mer eller mindre olyckliga på sitt eget sätt, men det finns inom mig åtminstone vissa fall där det känns extra förjävligt. Om min 94-åriga gammelmormor skulle somna in snart skulle jag förstås bli mycketmycket ledsen, men att somna in är liksom livets gång och speciellt vid 94-år är det naturligt att kroppen har gjort sitt. Jag skulle inte bli bitter över hennes död på samma sätt som jag skulle bli om någon yngre närstående gick bort i bilolycka, annan olycka, cancer/annan sjukdom. Att förlora någon på det viset och för tidigt är en av min största rädslor, mest för att jag skulle bli så jävla bitter på att livet är på det viset att det kan ta människor alldeles för tidigt än vad det borde göra. Jag vill inte att en 4-åring ska få gå bort i cancer. Det är bara så fel. Jag skänker en slant till cancerfonden då och då, och hoppas på att cancerforskningen går framåt. 

Min gammelmormor Gulli - still going strong :) ♥

Glädje

Känner viss glädje över...
- att helgen varit riktigt bra!
(Har kikat match, tränat bra, tagit det lugnt, pluggat mini, varit glad etc.)
- att det är fint väder och bra temperatur varje dag numera
- att jag återfått lite kämpar-glöd när det gäller skolan trots tråkiga saker
(efter att ha varit grymt loj på sistone, heja två månader kvar bara nu)
- att jag äntligen äter bra igen
(vilket gör att jag mår bättre och kommer nog kunna ha mina shorts i sommar)
- Robin och hans Lillån vann sin serie = De går upp till Allsvenskan i höst!!!
(Robin fick dessutom fina recensioner för sin insats i NA)
- har börjat springa lite smått igen, inga långa stunder, men ändock - alltid något :)
- var på Zumba-marathon i 2.5 timme i eftermiddags, hej och hå endorfiner!
(Mycket folk och dansglädje! Alla har olika stilar, alla ler, öser, svettas, skrattar)
- En annan bra grej är att jag inte märkt av att vi ställt om klockan till sommartid
(Jag känner liksom inte att jag "förlorat" en timme som man kan känna)
- Ytterligare en bra sak är att vi lyckats hålla vårt hem relativt städat en längre tid

Den här veckan känner jag verkligen att livet återgått till sin rätta bana igen.
Under vintern har jag känt mig seg, ur form, omotiverad, ofokuserad etc.
Men nu har liksom onda känslor släppt, kanske i och med vårens entré.
Jag brukar alltid må som bäst under våren, och brukar ha ett enormt flyt då :-)

Negativa saker skulle kunna vara att jag har mens och har blåsor på fötterna.
Men nej, det biter liksom inte på mig, dessutom är båda egentligen bra saker.
Mensen är ett tecken på att min kropp fungerar som den ska, och inte är gravid.
Och blåsorna har jag fått för att jag gått och sprungit i mina nya gympadojor, bra! 
Dessutom kommer ju såväl mens som blåsor snart vara borta igen.

Imorgon har vi skola 10.15 till 11.00, det är en liten introduktion till delkurs 3.
Första tanken - hade man inte kunnat lagt det i samband med någon annan dag?
Tur att man har nära och att det inte är så värst tidigt :-) Dessutom kommer man hem i bra tid och har hela dagen framför sig... Med plugg visserligen, men ändå!
Har bara skola på tisdag kl 10 - 17 också, sen "helg" eller "ledighet" till måndag.
Det passar ju mig som handen i handsken eftersom jag älskar självplanering!:)
Frågan är hur mötet med arbetslivet blir sen när man är van att köra sin stil...

Hoppas den nya veckan bjuder på lika härligt vår-väder som veckan som gått!


Postordershopping?

Har aldrig beställt hem kläder, trots att jag väldigt många gånger varit lockad.
Är rädd för att de inte ska passa och att det då ska bli omständigt att skicka tillbaka.
Jag gillar dessutom att testa och veta vad jag får. 
Jag vill känna hur plagget känns på kroppen samt se hur det sitter ur olika vinklar.
Nu funderar jag dock på att våga mig på att beställa hem några klänningar!
Så det är väl bara att ta mod till sig att bryta denna beställnings-noja så kommer jag nog våga mig på att beställa hem flera gånger.
Dessa plagg är jag sugen på att klicka hem. 
Men jag kan ju omöjligt köpa alla...
Får väl komprimissa med mig själv och välja ut de plagg som jag brinner extra för.


  

Halv ett hos mig

Idag har jag ägnat hela dagen åt att banta, och den bantning jag snackar om då är inte kroppslig bantning utan att banta ned en uppgift som ska in imorgon. Fast det skulle ju förstås inte skada att banta lite själv då jag endast kommer i ett par av mina byxor, fy skämmes på mig, skärpning är runt hörnet så att jag kan ha mina sommarkläder sen. Nåväl, imorgon efter att uppgiften är inskickad så ska jag och mina vänninor mötas upp på Willys för att handla ingredienser till mat och efterrätt. Vad vi ska äta är ännu inte bestämt. När handlingen är genomförd så knallar vi hem till mig och lagar i ordning alltsammans tillsammans och gluffsar i oss det tillagade. Förhoppningsvis smakar det gott och skulle det inte göra det så kommer vi med all säkerhet att ha trevligt i alla fall! :-) Utöver intag av ätbara ting så tänkte jag att vi skulle bänka oss i soffan för att kolla igenom lite härliga bilder som tagits under våra tre år här i Örebro, har lagt manken till och lagt till lite kommentarer på vissa som kan sprida leenden. Efter dessa aktiviteter tar vi oss till muséet för att se en utställning om hemska rasistiska kvinnoförnedrande grejer. Är övertygad om att det kommer bli en härlig eftermiddag!
Hoppas att solen skiner och att blåsten inte är lika vild som idag.


I vårt kära Sverige

Så gott som dagligen möts vi av reklam där det pratas om fattigdomen i världen, att man ska bli världsförälder och skänka pengar för att motverka svält och främja att barn får gå i skolan. Helt befogat att de berättar om detta och vill att vi ska hjälpa för vi lever inte i en perfekt värld, och det finns många vars levnadsstandard är under vad som egentligen är drägligt. Att det finns fattigdom och utsatthet ute i världen är vi medvetna om, men vad många inte vet - eller snarare vill ta till sig - är att samma problem finns i Sverige. Jag tycker självklart att det är beklagligt att världens barn far illa på olika sätt och vis, men jag måste säga att mitt huvudfokus ligger på mitt eget land, Sverige. Jag tycker att innan vi engagerar oss i världens problem ska vi först se efter våra egna och ägna oss åt vårt lands problem.

För någon vecka sedan kom Rädda Barnens årliga barnfattigdomsrapport som redovisade att 248 000 barn (13%) i Sverige lever i fattigdom - och det värsta är att antalet ökat de senaste åren istället för att stanna av eller blivit bättre. De ekonomiskt svaga barnfamiljerna står och stampar medan normalfamiljerna blivit mycket rikare, vilket leder till en stor klyfta mellan dessa grupper. En ohälsosam klyfta. För mig är det här problemet bland det största och mest angelägna att försöka ta itu med i Sverige. Varför? Jo, jag säger som den gamla klyschan; "Barn är vår framtid". Om vi inte satsar på barnen, hur ska det gå då? Vi kan inte lämna dem åt sitt öde. För tyvärr är det så att socioekonomisk status ofta har en tendens att gå i arv, vilket betyder att de som föds in i fattigdom redan från livets start har förutsättningar emot sig. Barn som lever i fattigdom presterar sämre i skolan och rapporterar större ohälsotal, två väldigt negativa parametrar. Undermåliga skolresultat minskar möjligheterna till att studera vidare samt att erhålla ett arbete, vilket då i sin tur kan bidra till utanförskap, bidragstagande och ohälsa. Det är även så att socioekomisk svagare ungdomar i större grad tenderar att påbörja en kriminell bana, mycket för att de inte har andra fritidssysselsättningar och hamnar i dåligt umgänge. Kriminalitet kostar samhället pengar, och psykisk ohälsa likaså <- vilket är en annan negativ effekt av fattigdom och det utanförskap som följer. Jag skulle kunna tjata hål i huvudet på folk kring detta när jag egentligen bara vill säga: Vi måste satsa på barnen! (Alla barn, oavsett ekonomi eller härkomst)

Hm.. Hur ska vi göra för att eliminera alla problem egentligen?


Smiskande och piskande

Någon som känner igen att man presterar bäst under tidspress?
Jag räcker upp handen, och jag vet att jag inte är ensam!
Varje gång är det samma visa, man lunkar på med uppgiften och gör lite då och då, man samlar ihop massa information som är bra och som man vill använda sig av i ett dokument, man reflekterar lite här och var och till slut har dokumentet förvandlats till ett ordbajs-krig utan dess like. Man ställer sig frågan: - Hur ska detta osammanhängande blaj någonsin kunna bli ett snyggt och strukturerat dokument?! Nä, just då när det känns som en omöjlighet så finns det liksom inte på världskartan. Men det blir ju alltid bra till slut, lyckligtvis :-) Från att hjärnan har legat i skallen och bara skvalpat runt som en geggig massa så är det som att den plötsligt skärper till sig på sluttampen och att man får en bättre förmåga att formulera sig, och inte minst att strukturera upp dokumentet till något läsbart. Det är utan tvivel en hel-schysst egenskap att besitta, en egenskap som jag är väldigt tacksam över - den har räddat mig många gånger! Jag tror att när man känner att tids-pressen flåsar en i nacken så kickar liksom fight-or-flight-instinkten in, och den piskar liksom igång prestationen. Det är nu det gäller, nu skärper du dig!!! 

Inget fight or flight så långt ögat kan nå på denna bild kan jag försäkra!


Hårigt värre

Idag har jag klippt mig, wiho! :-) Det var väl på tiden kan man tycka då det var i början på juli jag klippte mig senast. Men glädjande nog så var håret faktiskt inte alls var så slitet som man kan tro att det borde vara efter 8 månader, så det kändes skönt att få veta. Förmodligen beror den goda kvalitén på att jag varken färgar, fönar eller plattar håret längre, det är i alla fall min egen analys för några fancy hårinpackningar eller dyrt schampo/balsam använder jag inte. 
Tror produkterna man använder i duschen spelar föga roll faktiskt, åtminstone för mitt hår. Jag tar typ de produkter som jag tycker luktar gott och vars balsam gör håret lent, sen är det klart att man går lite på vad man vet fungerar så jag har t ex kontirnueligt använt Herbal Essences i flera år. Dock så skulle jag nog kunna tänka mig att lägga i någon fuktighetsgivande inpackning då och då sen när håret börjar bli lite torrt i topparna igen :-) Nåväl, idag kände jag verkligen hur jag förlorade min frisör-skräck tack vare en väldigt duktig tjej som såg mig och mitt hår och var professionell. Har gått runt och varit lite små-glad hela dagen tack vare henne! Cyklade därifrån väldigt nöjd och med en känsla av att dit kommer jag garanterat återvända. Åh, äntligen har jag hittat rätt! Dessutom fick jag lite fina lockar så jag har känt mig lite fredagsfin och som Fröken Guldlock :-) 

Nu är det alltså slut på brottningsmatcherna mellan borsten och mitt hår för ett tag, skönt. Dessutom slipper jag använda en halv flaska balsam varje gång jag duschar också, vilket även det är en fördel. Förhoppningsvis leder det fräscha håret även till att jag inte lossar lika mycket hår, men jag kanske inte ska hoppas på för mycket då den stora anledningen till hårlossningen förmodligen är såväl hormonell som brist på de vitaminer som håret brukar gilla. Hormonerna kan/vill jag inte påverka men om mitt hår-lossnande inte avtar så ska jag börja ta kosttillskott. Eller ja, jag kan väl ta det i alla fall, det kan väl inte skada! Ska be gammelmoster Babben som äger en Hälsokostbutik att kirra fram något med god effekt.

Nu ska jag äta grillad fläskytterfilé, potatisgratäng och bearnaisesås!

TREVLIG HELG önskar er alldeles egna Guldlock!

Ekonomiska funderingar i fokus

Idag har jag fixat ett nytt sparkonto så nu har jag fyra olika konton att hålla reda på, uppstrukturerat. Pengar som ska användas i framtiden, till bra saker. Härlig känsla!
Igår nämnde jag saker som plötsligt kan få mig glad, och pengar är en sådan sak.
Vetskapen att ha pengar, en buffert, det ger mig trygghet, pengar är en säkerhet.
Men trots detta smått överklassiga konstaterande så vet jag att pengar inte är allt. 
Pengar ger varken hälsa, kärlek eller lycka - de tre saker jag värdesätter högt i livet.
 
Efter tre år på min utbildning har jag dock inte kunnat undgå att det finns ett samband mellan god ekonomi och god hälsa. Det går inte att bortse ifrån att med god ekonomi så har man bättre möjligheter. Och jag kan inte låta bli att känna att det är väldigt trist att det är på detta vis, att pengar ska spela sådan avgörande roll för just hälsan. En god hälsa är något som jag tycker att ALLA har RÄTT TILL - oavsett pengar på konto eller vilket område man bor i.
Utmaningen som Hälsoutvecklare är då: Hur kan vi möjliggöra detta?
Vi kan ju liksom inte dela ut pengar till alla.

Det finns ju dock självfallet socioekonomiskt svagare grupper som är rika på allt annat än pengar men som är rika på allt det övriga man kan tänka sig i livet - samtidigt som det finns människor med en ekonomi som många skulle drömma om men som varken har riktiga vänner, partner, barn eller goda levnadsvanor. Ensamma människor som bara lever för att arbeta och som egentligen varken behöver eller gör av med alla de pengar den tjänar. Kanske är dessa personer tillfreds med sin livssituation, men för mig är det otänkbart att inte ha ett liv vid sidan om mitt arbete. Då väljer jag hellre att ha ett arbete med utrymme för fritid där jag tjänar så att jag och min familj klarar oss med visst utrymme att kunna spara undan för någon utlandsresa eller andra aktiviteter. Det härliga med detta är att alla är vi olika, och inget av alternativen är varken rätt eller fel! :-) Till skillnad från några av mina vänner så har jag aldrig drömt om att back-packa, arbeta utomlands eller satsa på karriär för att skaffa barn när man är 30+. Nä, själv drömmer jag om och längtar efter att bilda en familj med Robin inom bara några år och sen leva ett relativt lugn och tryggt familjeliv. Visst vill jag resa, uppleva och se världen, men det vill jag göra och dela med mina barn - så för min del räcker det med charter :-) Trist framtid enligt vissa, utopi säger jag.

Vår framtida son?


Tisdag

Nu får det vara nog med glest, opersonligt och enformigt bloggande! Jag gäspar ju fan åt mig själv, och eftersom att det är för min egen skull som jag bloggar för att kunna läsa i ett senare skede så vill jag ju i det senare skedet läsa intressanta saker och inte saker som får mig att tänka "fan vad tråkigt liv jag hade". I inläggen jag klämt ur mig det senaste halvåret (kanske längre) framgår det inget personligt eller några humör-vibbar som avslöjar hur jag mår eller hur jag känner mig. När jag nu tagit en tillbakablick på de meningslösa rader jag dokumenterat på sistone så känns det fett tråkigt av mig att vara så lam och likgiltig i mitt skrivande när det inte alls är så jag är som person utanför bloggen. Jag är och har alltid varit en känslomänniska, jag är som en öppen bok när det gäller att läsa av vilket humör jag är på, detsamma gäller vad jag känner eller tycker om något. Det syns och det märks. Var har den Malin tagit vägen här i bloggen?! Bloggen heter ju ändå "Ur min synvinkel", så då skulle det vara på sin plats om lite personligt speglade av sig.

Härmed ska jag försöka höra av mig några gånger i veckan lite mer spontant om vad som händer och sker, hur jag mår, vad jag gör och vad jag tänker på, reflekterar över, vad som stör mig, vad som gör mig glad, vad jag tränar, vad jag längtar efter, vad jag planerar, vad jag/vi äter, vad jag ser på tv. Det kan ju inte vara så svårt?  Jag börjar lite lätt nu...

Tämligen enkla saker som kan göra mig glad inombords:
- När jag känner lukten av vanilj-ljusen i sovrummet
- När jag får syn på min fina orkidé
- Vetskapen att jag har flera pepsi-flaskor i skafferiet, då känner jag mig trygg
- När jag plötsligt kommer på från ingenstans att jag och Robin har ett starkt nätverk kring oss och våra framtida barn, och speciellt i form av våra föräldrar. Det glädjer mig att de alltid kommer vara omhändertagna, det gör liksom att man inte tvekar att sätta barn till denna värld trots allt.

Hittade detta i ett gammalt anteckningsblogg från gamla dagar. Kul humor?

Till punkt och pricka

Oops, fredags-bloggningen uteblev!
Som kompensation kommer en redogörelse av min vecka.

Min vecka:

Måndag:
Strax efter 10 - vaknade
10.40 - Gick ut och promenerade i soooolen
Lagade lunch (Korvstroganoff och pasta)
Äter lunch med min älsklings-duva och ser en skön film (Invention of lying)
Drönar i soffan med datorn
Äter mellanmål (Godis)
18.00 - Sticker ut och löper (hör och häpna)
Det var ett tag sedan jag löpte så jag drog en klassisk kärring-jogg
18.20 - Det snöar så irriterande mycket i mina ögon så att jag måste hem
18.25 - Hemma, svettig som fan, men glad att jag tog mig ut! Nu fortsätter jag...
18.30 - Eftersvettas i fåtöljen, ser Biggest Loser och äter godis-rester
18.45 - Duschar
19.00 - Fortsätter att se på Biggest Loser
19.30 - Ser "Halv åtta hos mig"
20.00 - Ser "Sofias Änglar". Äter två smörgåsar med banan på.
21.00 - Datorerar och ser lite andra strö-program. Stylisterna på kanal5play bl.a.
(Någonstans här så smyg-äter jag lite glass)
23.00 - Ser "Kvällsöppet", handlar om otrohet och amning. Äter ett äpple.
00.00 - Lägger mig i sängen och kollar på tv, somnar in...

Tisdag:
11.15 - Vaknar ur sov-dvalan (hehe) .. Hej träningsvärk från måndagens löpning! 
Börjar typ direkt med lunch
[Kyckling i ugn med champinjoner, paprika, matgrädde och massa smaksättningar, serveras med pasta]
Äter lunch med min älskade Robin
Samtidigt som vi äter så ser vi "Får vi följa med?" och "Chefen Undercover"
Efter mat-intag och tv-titt så surfar jag och gör lite på en skoluppgift
17.15 - 18.25 - Step Styrka; ösigt, svettigt och kul!
18.35 - 19.35 Zumba med min abolsuta favorit-instruktör
19.50 Hemma, duschar, äter kvällsmål, ser tv, datorerar
(Biggest Loser, Top Model, Project Runway x 2)
23.30 - Lägger mig i sängen och ser två avsnitt "112- på liv och död"
Runt 01.30 - Sover

Onsdag:
07.45- Vaknar av att solen skiner in på golvet runt, kliver glatt upp!
08.00 - Sticker direkt ut och promenerar i den morgonfriska luften
09.30 - Efter en mils promenad är jag hemma, äter snabbfrukost och byter om
10.00 Möter Diana för att gå till Uni och skriva på en uppgift
10.15 - 15.00 - Sitter och skriver (samt pratar, skrattar och surfar)
15.30 Äter sen lunch (korvstroganoff och pasta sedan i måndags)
Därefter går jag och Robin till vår granne (Willys) och handlar
Väl hemma plockar vi upp varorna och sätter på tvättmaskinen tillsammans
Äter lite mellanmål innan Step-pass
StepStepStep!
Hemma duschar jag, äter och kollar Tv.
(Biggest Loser, Hemlige miljonären, Sveriges Mästerkock)
Pratar även med mamma i telefonen och hänger tvätt.
Gör lite skolmojs.

Torsdag:
09.30 - Vaknar av alarm och tar nästan direkt en promenad på 80 min
11.00 - Hemma. Datorerar, kollar lite inför seminarie, byter kläder.
11.50 - Går till Uni och kör Power step 
13.05 - Slut på Power step, hem för att duscha och äta lunch (fiskgratäng) 
15.00 - Går till Universitetet igen för att ha ett seminarium
17.00 - Seminariumet är slut så jag knallar hem!
Väl hemma sminkar jag mig och byter till anständiga middagskläder
18.45 - Möter upp mina vänninor på Kinamuren för att äta buffé
Äter, skrattar och tjötar loss om vartannat
Går därefter hem och kollar på Biggest Loser Sverige med Robin
Däckar av trötthet och mättnad

Fredag:
Vaknade strax efter 10
Började omedelbart med omfattande fredags-städning på alla tänkbara vis
Vid kl 12 börjar jag må lite illa och kommer på att jag kanske ska äta något
(Vill dock inte abryta mitt städflyt för mycket så äter bara ett ägg i farten)
Äter lunch och kollar på Biggest Loser-finalen med Robin 
Fortsätter den framgångsrika städningen
Kliver över vägen till Bullvivan och köper fredagsfika (Hallonbakelser)
Fikar med Rob
Tar en sväng till Öob för att införskaffa 4 st pepsi max för 29 kr
Svänger sedan vidare ut till Marieberg. Köper träningsbyxor och vanlig tröja 
Väl hemma gör jag tacopaj som jag förstås äter med min kärlek
Kollar tv och datorerar en stund
Sover

Lördag:
09.45 - Vaknar av att grannarna borrar, mysigt...
(De borrar typ någon gång varje dag, gör de om hela sin lägenhet?) 
Duschar
Frukost
Ser Skidskytte
13.00 - Mamma och pappa ringer på dörren
Vi snackar och pappa fixar mitt cykeldäck
14.00 - 16.00 - Vi ser på Robins match
Åker därefter hem till oss för att fika kladdkaka 
Jag och Robin åker med till Köping för att sova kvar
Äter god mat med mina föräldrar och bror
Kollar på Andra chansen på tv till det finns chips, nötter, popcorn, vin.
Mer tv-titt innan sömn-stund runt 01.00.

Söndag:
09.00 - Vaknar av Robins alarm då han ska upp till fotbollsmatch
09.00 - 10.00 - Ligger och drar mig lite och pratar med Robin innan samling
10.00 - Robin åker på match och jag äter frukost
10.30 - Kliver ut på promenad med min Elin som jag saknat! (Zmilla var oxå med)
12.30 - Duschar, sminkar mig och byter om. Datahäng. Kollar lyckat Skid-skytte!
14.00 - Åker på kalas för Robins kusiner Sanne och Emmy
Fikar och pratar i vanlig kalas-melodi. Äter fruktsallad med glass och vaniljkesella.
16.00 - Plockar upp min far
Åker och hissar upp bilen i luften för att montera fast en lös del på avgasröret
Vi passar i samma veva på att tvätta och avfetta bilen
17.00 - Åker hem
18.00 - Äter hämt-mat i form av kebab från närmsta pizzerian
Resten av kvällen; AS-CHILL!

Mellan dessa varv har jag förstått ibland gått på toaletten.
Jag har även pussat på min Robin så fort jag fått tillfälle.

Förra fredagens jordgubbsbakelse och veckans hallonbakelse.
Därefter jag med högtrycks-tvätten, och pappa & Robin gnuggar bort asfaltsrester
   

RSS 2.0